Wat is het uurtarief van een ZZP fysiotherapeut, ergotherapeut of oefentherapeut?

Je zit te denken om als Zelfstandig werkend fysiotherapeut, ergotherapeut of oefentherapeut aan de slag te gaan. Natuurlijk heb je daar je redenen voor, want ondernemen heeft veel ZZP voordelen!
Maar wat is het gemiddelde uurtarief van ZZP fysio, ergo of oefentherapeut?

Uurtarief ZZP’er hoger, maar ZZP’er niet duurder dan loondienst!

Het uurtarief van een ZZP’er kan niet vergeleken worden met het gemiddelde salaris wat geldt voor fysio, ergo of oefentherapeuten die in loondienst zijn. Het salaris van therapeuten in loondienst varieert enorm, aangezien er in de meeste gevallen geen CAO is die dit bepaalt in deze paramedische branche. Daarnaast heeft een zelfstandig werkend therapeut natuurlijk zelf meer kosten aan verzekeringen, vandaar dat het uurtarief van een ZZP’er hoger ligt. Al is uit onderzoek gebleken dat een ZZP’er niet duurder is dan iemand in loondienst nemen.

Salaris en tarief bepalen ZZP

Werk je geheel voor jezelf? Je hebt een eigen behandelruimte, werft je eigen patiënten en bent geheel zelfstandig dan liggen de tarieven rond de €60,- per uur. Dit is een gemiddelde wat een (eenmans)praktijk die contracten heeft met de zorgverzekeraar mag declareren per uur. Werk je als ZZP fysio, ergo of oefentherapeut in een praktijk als ‘onderaannemer’? De praktijk zorgt voor de behandelruimte, attributen, patiëntenwerving etc. dan is €39 een gemiddeld tarief. Natuurlijk varieert dit tarief. Neem als voorbeeld de fysiotherapie waar een algemeen fysiotherapeut per consult ongeveer €30 krijgt van de zorgverzekeraar, maar een manueel therapeut ongeveer €40,-
Ben je ZZP manueel therapeut dan zal het uurtarief voor jou hoger liggen!
Als ZZP’er kun je zelf kiezen voor een vast uurtarief of vast salaris. Bij FysioJob maken we gebruik van een methode die breed toepasbaar is, ongeacht of je nu o.a. fysiotherapeut, manueel therapeut, kinderergotherapeut of oefentherapeut bent.

Tarief op basis van gerealiseerde maandomzet

Neem weer het voorbeeld van de manueel therapeut. Zijn declarabele tarief kan per consult variëren, omdat er ook algemeen fysiotherapeutische handelingen verricht worden. Om het uurtarief makkelijk en inzichtelijk te regelen voor zowel de ZZP fysiotherapeut, ZZP ergotherapeut en ZZP oefentherapeut én de praktijk is factureren op basis van de totale gerealiseerde maandomzet van jou als ZZP’er een handig alternatief.

Welk percentage neem je dan als ZZP’er?

Het gemiddelde uurtarief van ZZP’ers in de Zorg ligt op €39,- Als algemeen fysiotherapeut vergoed de zorgverzekeraar €60,- doe dit maal 60% dit is €36,-. Als manueel therapeut €80,- maal 60% is €48,-. Je ziet dat dit percentage ruim rond het gemiddelde uurtarief voor ZZP’ers in de Zorg zit. Natuurlijk mag je als zelfstandige altijd je uurtarief zelf bepalen, een opdrachtgever kiest altijd zelf. Maar wil je een marktconform uurtarief hanteren dan is dit een goed voorbeeld.

Ik ben eruit. Ik wil als ZZP’er aan de slag!

Bekijk de actuele beschikbare opdrachten of meld je als ZZP’er aan om een werkzoekende plaatsing te doen via FysioJob. Hiermee maak je vrijblijvend gebruik van ons grote paramedische netwerk en vinden opdrachtgevers je snel!