Waar moet je als startende ZZP fysiotherapeut, ZZP ergotherapeut en ZZP oefentherapeut op letten?


Je wil zelfstandig worden, maar waar moet je allemaal op letten? Als je gaat starten als ZZP’er in de fysio, ergo of oefentherapie kun je deze
Checklist: “starten als ZZP’er” gebruiken.

Stap 1; Inschrijven

Het aantal ZZP’ers in de zorg groeit exponentieel, maandelijks schrijven ruim 1200 nieuwe ZZP’ers zich in bij de Kamer van Koophandel.
Want de eerste stap tot zelfstandigheid begint natuurlijk bij de KvK. Hier schrijf je jezelf in voor eenmalig 50 euro. Een passende rechtsvorm wordt gekozen, een handtekening en je bent zelfstandige!

Stap 2; Modelovereenkomst/ wet DBA

De Belastingdienst bepaalt of je écht een zelfstandig werkend therapeut bent. Dit zou via de wet DBA geregeld worden, maar de handhaving van de wet DBA is opgeschort tot 1 januari 2021. Als ZZP’er ben je samen met de opdrachtgevers verantwoordelijk voor de relatie die je met elkaar aangaat. Alles draait om de vraag: ben je zelfstandig ondernemer of is er sprake van loondienst? Ben je niet bekend met de wet DBA of het werken via een Modelovereenkomst, helemaal niet erg. Dit hebben wij al uitgezocht en voor je op een rijtje gezet! Kijk hier.

Stap 3; Uurtarief bepalen als ZZP’er

Het uurtarief bepalen is als ZZP fysiotherapeut, ZZP ergotherapeut en ZZP oefentherapeut een moeilijke klus. Wat is het perfecte uurtarief? Lees hier hoe je als ZZP’er je uurtarief het best kunt bepalen.

Een ZZP’er heeft doorgaans een hoger uurtarief dan een werknemer in loondienst. Aangezien een werkgever vrijwel geen werkgevers verplichtingen heeft in het regelen van voorzieningen voor jou als ZZP’er. Bij het bepalen van het uurtarief kun je rekening houden met je vakantiereservering, inkomstenbelasting en eventuele onvoorziene kosten.

Stap 4; Verzekeren van risico’s

Pensioen, aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als ZZP’er regel je de aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering zelf. Dit zijn de kosten van een ZZP’er. Jezelf verzekeren in geval van arbeidsongeschiktheid is heel verstandig. Mocht je onverhoopt niet kunnen werken door ziekte ben je toch verzekerd voor inkomsten. Als freelance fysiotherapeut/ ergotherapeut/ oefentherapeut kom je vaak bij meerdere opdrachtgevers, het is dus slim om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Mocht je onbedoeld schade toebrengen aan andermans materieel ben je ook daarvoor verzekerd. Als ZZP’er dien je ook al wat opzij te zetten voor je ZZP pensioen, dit kan via het (collectief) pensioenfonds en eventueel aangevuld door ‘oudedagsreserve’. Als ondernemer mag je jaarlijks een deel van de winst reserveren als oudedagsvoorziening. Dit levert op korte termijn al belastingvoordeel op!

Stap 4; Klachten en geschillen regeling treffen

De rijksoverheid presenteert op haar site dat de Wet kwaliteit, klachten en geschillen (Wkggz) geldt voor alle zorgaanbieders. Dus óók de ZZP’er. Indien de therapeut en de patiënt er samen niet uit komen wordt er door middel van deze wet voor een evenwichtige bemiddeling gezorgd. Gelukkig komt het niet vaak voor, maar het moet wel geregeld zijn. In de fysio-branche heeft het KNGF dit voor haar leden gratis verzorgd, niet leden betalen hier ongeveer 69 euro op jaarbasis voor.

Stap 5; Correcte eigen boekhouding

Nadat je bij de KvK ingeschreven staat krijg je snel genoeg een brief waarin de wettelijk verplichte belastingaangiftes voor jouw onderneming vermeldt staan. In de fysio- ergo en oefentherapie branche kan het zijn dat je per kwartaal of soms zelfs maar één keer per jaar belastingaangifte moet doen. Hiervoor zijn gelukkig handige boekhoudsoftware ontworpen, die eenvoudig zijn in het gebruik.Typ in “boekhoudsoftware ZZP’er” en bekijk wat voor jou de meest geschikte lijkt. Of vraag eens aan je ondernemende connecties of zij een excel bestand hebben waar het mee kan. Hiermee bespaar je de maandelijkse kosten van een boekhoudsoftware.

De voordelen bij een belastingaangifte!

Als ZZP fysio, ergo of oefentherapeut heb je voordelen bij de belastingaangifte. Deze aftrekposten kunnen onder aan de streep erg financieel aantrekkelijk zijn. Wil je de belangrijkste aftrekposten voor een ZZP fysiotherapeut, ZZP ergotherapeut, ZZP oefentherapeut nog eens op een rijtje? Klik dan hier.

Alles gelukt? Ga meteen aan de slag via FysioJob!