Het verschil tussen ZZP en Freelance?!

Het verschil tussen ZZP en Freelance?!

Het verschil tussen ZZP en Freelance.

Het aantal zelfstandig werkende fysiotherapeuten, ZZP ergotherapeuten en ZZP oefentherapeuten in de sector groeit gestaag door. Wanneer we op Social Media speuren lezen we bijvoorbeeld “ZZP Ergotherapeut op zoek naar een opdracht.” Daarnaast zien we ook vaak “Freelance Ergotherapeut op zoek naar een nieuwe uitdaging!” Wat is nou precies het verschil tussen ZZP en Freelance?

Laten we bij het begin beginnen.

Je gaat je inschrijven bij de KvK als zelfstandig werkend Fysio, Ergo of Oefentherapeut. De eerste vraag ‘Hoe wilt u zich inschrijven?’ Tussen de genoemde voorbeelden staat geen ZZP’er èn geen Freelancer. Dat zullen we allereerst even ophelderen. ZZP en Freelance zijn geen rechtsvormen die juridisch zijn vastgesteld. Je kiest bij de KvK eerst een geschikte rechtsvorm ofwel ondernemingsvorm. Een veel gekozen vorm voor startende zelfstandige fysio, ergo en oefentherapeuten is een ‘Eenmanszaak’.

Noem ik me nu dan Eenmanszaak therapeut?

Dat mag, maar waarschijnlijk word je hierdoor minder goed gevonden door een toekomstig opdrachtgever. Veel gebruikte termen om aan te duiden dat je als zelfstandig therapeut werkt zijn ZZP of Freelance Ergotherapeut. Kies je nu “ZZP Ergotherapeut op zoek naar een nieuwe opdracht!” of “Freelance Ergotherapeut zoekt een nieuwe uitdaging?” Dat mag je helemaal zelf beslissen, want de termen zijn synoniemen van elkaar.

ZZP en Freelance zijn synoniemen.

De KvK geeft aan dat de oorsprong van het woord ZZP komt uit de bouw- metaalsector en uit de zakelijke dienstverlening. Terwijl de term freelancer meestal wordt gebruikt in de journalistiek, communicatie of vormgeving. Hier staat de fysio, ergo, oefentherapie branche niet expliciet bij. Dit is mogelijk ook een reden dat beide termen veel naast elkaar gebruikt worden. In juridisch opzicht kun je beide termen hanteren, de KvK en de Belastingdienst behandelt ze als synoniemen.

Je mag zelf kiezen.

Het komt er dus op neer dat je zelf mag kiezen welke term je gebruikt. Het is misschien zelfs handig om als zelfstandig Fysio, Ergo of Oefentherapeut meerdere termen zoals zelfstandig werkend, ZZP èn Freelance op je website of LinkedIn pagina te benoemen. Mochten toekomstige opdrachtgevers op zoek zijn, vinden ze je zeker!

Wil je daarnaast de kans fors vergroten dat je gevonden wordt door opdrachtgevers? Meld je dan gratis via de site om een gratis ‘werkzoekenden‘ plaatsing te laten doen.

Laat een reactie achter

*Verplichte velden Please validate the required fields

*

*