Voorkom als ZZP Fysio, Ergo, Oefentherapeut een fictief dienstverband!

Voorkom als ZZP Fysio, Ergo, Oefentherapeut een fictief dienstverband!

Benadruk je zelfstandigheid.

Als ZZP’er in de paramedische sector ben je een zelfstandig werkend therapeut bij praktijken. Het benadrukken dat jij een zelfstandige zorgprofessional bent is belangrijk. Dit onderscheid je van namelijk van iemand in loondienst. Wat er nu precies wel en niet mag is een grijs gebied, maar hoe zorgen we zelf dat hier geen onduidelijkheid over komt?

Onderscheid jezelf!

Jezelf onderscheiden ten opzichte van de werknemers in loondienst is belangrijk. Benoem je unieke talenten, diploma’s en kwaliteiten. Presenteer jezelf door middel van een eigen website, linkedIn pagina of zelfs een visitekaartje van je eigen onderneming. Weinig fysiotherapeuten- ergotherapeuten of oefentherapeuten in loondienst hebben dit, dit zal jou dus écht onderscheiden. In een eerdere Blog gaven we aan dat deelname aan de Wkkgz voor jou als ondernemer in de fysio- ergo en oefentherapie verplicht is. Voor loondienstige is dit niet zo. Weer een onderscheid dus!

Geen gezagsverhouding.

De opdrachtgever dient geen dwingende instructies te geven over hoe jij je werk moet doen. Een instructie is moeilijk definieerbaar, een instructie mag bijvoorbeeld wel als het de kwaliteit van behandelen vergroot. Het is goed om het op te nemen in een modelovereenkomst waarin de arbeidsrelatie wordt vastgelegd.

Geen vast onderdeel van de fysio- ergo- oefentherapie praktijk.

Je bent als zelfstandig fysiotherapeut/ergotherapeut/ oefentherapeut een waardevol onderdeel, maar geen vast onderdeel van de praktijk. Er zijn geen vastgelegde criteria wat wel en niet mag op dit vlak. Toch is het goed ook hier zelf te zorgen dat er geen onduidelijkheid over bestaat. Het bijwonen van bedrijfs- uitjes en personeelsfeesten of het krijgen van een kerstpakket kan je zelfstandigheid in twijfel trekken.

Eigen verantwoordelijkheden.

Waar een werknemer in loondienst zijn aansprakelijkheid en eventueel pensioen niet zelf hoeft te regelen, is dit voor een ondernemer wel zo. Als ZZP fysiotherapeut, ZZP ergotherapeut, ZZP oefentherapeut ben je bekend met deze verantwoordelijkheden en het onderscheid je van een fictief dienstverband. Voor meer informatie over dit onderwerp bekijk de eerder geposte blog ‘Waar moet ik als Freelance fysio, ergo, oefentherapeut aan denken?”

Begin en einddatum van de opdracht staan vast.

Als je een opdracht aangaat zal hier duidelijk omschreven zijn wanneer je start en wat de verwachte einddatum is. Indien door onvoorziene blijkt dat je opdracht bij de praktijk langer gewenst is, dan kan dat natuurlijk worden aangepast in de overeenkomst. Ook dit onderscheid jou van iemand in loondienst, voor wie het contract voor onbepaalde tijd doorloopt.

Jij zoekt je eigen vervanger.

Indien je als ZZP fysiotherapeut- ergotherapeut- oefentherapeut onverhoopt in de looptijd van de opdracht ziek wordt, is het mede aan jou de taak een vervanger te regelen. Weliswaar in samenspraak met de praktijk, om te kijken of de eventuele vervanger over soortgelijke kwaliteiten beschikt als die jij hebt. In praktijk zien we vaak dat de praktijk en eventueel de bemiddelingsorganisatie meehelpt in het zoeken.

Wij helpen het zo helder mogelijk te houden.

Veel bovengenoemde begrippen vallen in het grijze gebied. Als ZZP’er in de fysiotherapie/ergotherapie/oefentherapie wil je zo transparant mogelijk laten zien dat je geen dienstverband hebt met de praktijk. Daarom helpt FysioJob je hierbij. In de samenwerkingsovereenkomst van FysioJob staat dit alles heel helder geformuleerd zodat jouw zelfstandigheid niet in twijfel te trekken is.

Heb je vragen over zelfstandigheid of wil je zelfstandige fysiotherapeut, ergotherapeut of oefentherapeut worden? Mail info@fysiojob.nl

Vind je dit soort blogs als ZZP fysiotherapeut, ZZP ergotherapeut of ZZP oefentherapeut interessant? Dan wil je de volgende blog zeker niet missen!
Connect met FysioJob via LinkedIn en Facebook.

Laat een reactie achter

*Verplichte velden Please validate the required fields

*

*