Aantal ZZP’ers in de zorg groeit exponentieel! Wet DBA blijft onduidelijk?!

Aantal ZZP’ers in de zorg groeit exponentieel! Wet DBA blijft onduidelijk?!

Maandelijks 1200 nieuwe ZZP’ers in de zorg!

Je leest het goed, er staat niet een nul teveel. Iedere maand schrijven 1200 nieuwe ZZP’ers in de zorg zich in bij de KvK. Vorig jaar waren dit er nog 1000 volgens Lex Tabak- specialist branche organisatie ZZP’er in de Zorg.
Wat is de reden van de exponentiële groei?
De zorgverzekeraars werken ongecontracteerde zorg actief tegen. Daarnaast is het krijgen van zorgcontracten als Zelfstandig werkend Fysiotherapeut, ZZP Ergotherapeut of ZZP Oefentherapeut bijna onmogelijk. Hierdoor kiezen steeds meer ZZP’ers om als ‘onderaannemer’ bij een praktijk of instelling aan de slag te gaan. Hierdoor hebben ze geen direct contract met de zorgverzekeraar én zijn ze toch zelfstandig en flexibel!

Wat was de wet DBA ook alweer?

Wet DBA?! De wet ‘Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties’ afgekort DBA. De wet is in het leven geroepen om helderheid te brengen in een arbeidsrelatie die je als ZZP’er en Opdrachtgever met elkaar aangaat. De Opdrachtgever wil niet als werkgever met de daarbij behorende juridische consequenties gezien worden. Daarnaast wil de Opdrachtnemer als échte ondernemer gezien worden. Helaas is het nog steeds zo dat beide veel moeite moeten doen om aan te tonen wat ze niet zijn.
FysioJob maakt gebruik van door de belastingdienst beoordeelde modelovereenkomsten om zowel de ZZP’er als de Opdrachtgever te beschermen.

Webmodule opgeschort tot 2021

De lang verwachtte webmodule waarop Zelfstandig werkend Fysiotherapeuten, Ergotherapeuten en Oefentherapeuten aan kunnen geven dat ze écht Zelfstandig zijn laat op zich wachten. Het is wederom met een jaar opgeschort naar 1-1-2021.

De plannen voor de webmodule zijn als volgt volgens Lex Tabak van de ZZP branche organisatie:

  • Werk je voor een tarief van € 16 per uur of meer? Dan kun je jezelf als ondernemer voor de Inkomstenbelasting blijven zien, als je aan deze regels voldoet. Werk je voor minder? Dan is het uitgesloten dat je IB ondernemer bent. Dit minimum tarief is bedoeld om zzp’ers tegen zichzelf ‘te beschermen’ en de hoogte hiervan houdt rekening met de armoedegrens. Vanaf dit tarief is het uiteraard niet zeker of je buiten dienstverband werkt. Daar is de webmodule voor bedacht;
  • Werk je voor een tarief tussen € 16 en € 75 per uur? Dan dient de opdrachtgever gebruik te maken van de webmodule. 70 vragen moeten de opdrachtgever antwoord gaan geven op de gewenste ‘buiten dienstverband’ status. Zo’n webmodule bouwen kost tijd, de juiste vragen formuleren kost tijd en achterhalen of het überhaupt werkt kost tijd. Teveel tijd, zo blijkt; de datum van 1-1-2020 is opgeschoven naar 1-1-2021;
  • Werk je voor € 75 of meer? Dan kun je een ‘zelfstandigenverklaring’ krijgen voor maximaal een jaar. Je bent dan automatisch ondernemer voor de Inkomstenbelasting. Werk je langer dan een jaar op een opdracht, dan dien je alsnog de webmodule te gebruiken.

Al 10 jaar onduidelijkheid

Al ruim 10 jaar is er onduidelijkheid betreft het werken als ‘onderaannemer’ in de zorg. Eén ding is wel duidelijk geworden in die 10 jaar. Het stopt de groei in aantal ZZP Fysio, ZZP Ergo en ZZP Oefentherapeuten niet!

FysioJob groeit mee!

Als toonaangevende ZZP bemiddelingsorganinsatie in de Fysiotherapie, Ergotherapie en Oefentherapie groeien wij in dezelfde exponentiële mate mee. FysioJob begeleidt zowel ZZP’ers en Opdrachtgevers in het volledige proces tot samenwerking. Want wij vinden dat samenwerking niet tegengewerkt moet worden, maar juist gefaciliteerd!

Wil jij je uitlenen als ZZP Fysio, Ergo of Oefentherapeut? Of ben je als opdrachtgever op zoek naar het inlenen van een Zelfstandig werkend Fysio, Ergo of Oefentherapeut. Lees de andere blog’s voor het antwoord op je vragen. Of neem contact op met ons op!

Laat een reactie achter

*Verplichte velden Please validate the required fields

*

*